Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 09:00 - Учени откриха ген, който променя половите характеристики
Автор: molida Категория: Технологии   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
3



image


Международен екип от учени откри, че действието на един-единствен ген е единственото нещо, което позволява на жените да останат жени и да не придобият мъжки черти, включително тестиси, брада и мустаци, съобщи БТА, позовавайки се на в. „Таймс“ и в. „Дейли телеграф“.

Генетиците установиха, че тялото води постоянна борба да остане или мъжко, или женско, а потискането на въпросния ген може да промени пола. Когато генът бил изкуствено „изключен“ у възрастни женски мишки, яйчниците им бавно се превърнали в тестиси, които започнали да отделят тестостерон като у здрави мъжки мишки.

Изненадващите изводи опровергават общоприетото схващане, че полът се определя преди раждането от хромозомите X и Y и не се променя през живота. Генът, който бил изключен у женските мишки, се нарича FOXL2. Той се намира върху неполова хромозома, която имат и мъжете, и жените.

Учените предполагат, че същият ефект може да бъде предизвикан и у хора. Робин Лъвъл-Бадж от британския Национален институт за медицински изследвания заедно с колеги от Европейската лаборатория по молекулярна биология, ръководени от проф. Матиас Трейер от Кьолнския университет в Германия, установили, че FOXL2 е във връзка с друг ген, наречен SOX9, който обикновено е активен само у мъжете. Когато единият ген е включен, другият автоматично се изключва.

През първите няколко дни от развитието на момчетата се включва SOX9 и това изключва FOXL2, докато мъжът е жив. Обратното става при жените. У тях първо се включва FOXL2.

Откритието, че макар и отчасти, полът зависи от конкурентното действие на гени, които имат и мъжете, и жените, показва, че полът може да се управлява по-лесно, отколкото се смяташе досега.

Резултатите от изследването могат да доведат до нови методи за лечение на някои полови разстройства у деца, на ранната менопауза у жени и дори на нехирургични промени на пола.

Actualno.com



Тагове:   учени,   откриха,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930